Hersenonderzoek.nl ontwikkelt haar eigen biobank. Een biobank verzamelt lichaamsmateriaal van mensen voor wetenschappelijk onderzoek. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bloed en speeksel. Deze lichaamsmaterialen worden opgeslagen en voor lange tijd bewaard voor toekomstig medisch-wetenschappelijk onderzoek naar de oorsprong, diagnose, ontwikkeling en preventie van neurologische aandoeningen.

Materiaal verzamelen voor de biobank

Tijdens het Hersenfestival verzamelen we voor het eerst materiaal voor deze biobank. Vrijwilligers die daar aan mee willen werken, kunnen die dag bloed afstaan. Zij kunnen zich tijdens op de hersenmarkt melden bij de stand voor bloedafname. Daar zullen medewerkers van het Amsterdam UMC bloed afnemen voor de biobank.

Wie kan meehelpen?

In eerste instantie zullen we bloed verzamelen van mensen waarbij géén neurologische ziektes of aandoeningen zijn vastgesteld (zoals de ziekte van Alzheimer, een andere vormen van dementie, milde cognitieve stoornissen, epilepsie, MS of de ziekte van Parkinson). Mensen die bloed afstaan krijgen geen terugkoppeling over hun bloedwaardes. Doneren aan de Biobank van  Hersenonderzoek.nl levert voor vrijwilligers in die zin dus geen voordeel op. Deelname kan wel bijdragen aan het vergoten van de kennis over de oorsprong, diagnose, ontwikkeling en preventie van neurologische aandoeningen.

Het belang van kennis over bloed

Op het Hersenfestival zal prof. ir. Charlotte Teunissen vertellen over de bloedtest die de ziekte van Alzheimer kan aantonen.

Interesse in deelname?

Komt u in aanmerking en wilt u deelnemen? Lees dan alvast de informatiebrief en het toestemmingsformulier. De medewerkers van het Amsterdam UMC zullen u vragen om deze toestemmingsverklaring ter plaatse in te vullen en te tekenen. U hoeft het formulier dus niet van tevoren in te vullen of mee te nemen.