Actrice Hanna Verboom wil meer openheid rondom psychische aandoeningen creëren. Daarom deelt ze haar ervaringen met een bipolaire stoornis in een korte film.

Op haar 19e kreeg ze haar eerste psychose. Tijdens het Oscar feest van Elton John sprong met haar vintage Christian Dior jurk een zwembad. Iets meer dan een jaar daarna kreeg ze de diagnose: een bipolaire stoornis.

Om meer openheid te creëren rondom psychische aandoeningen deelt actrice Hanna Verboom haar eigen ervaringen in de korte film Uit de schaduw.

Wij ondersteunen die openheid, want dat draagt bij aan de aandacht voor onderzoek naar deze aandoeningen. Dat is nodig, want ruim 43% van de Nederlanders krijgt in haar/zijn volwassen leven te maken met een psychische aandoening

Bekijk tot en met 31 oktober Hanna’s film Uit de schaduw.

Bipolair, wat is dat?

Hanna is niet de enige die last heeft van een bipolaire stoornis. Stemmingsstoornissen komen veel voor. Tien procent van de mannen en twintig procent van de vrouwen maakt in haar/zijn leven een depressie door. En één tot twee procent van de mannen en vrouwen krijgt een manie, en daarmee een bipolaire stoornis. Ook acteurs als Stephen Fry en Katja Schuurman leven ermee. Andere beroemdheden zoals Vincent Gogh en Winston Churchill kregen er ook mee te maken.

Het is een psychische aandoening waarbij iemand last heeft van afwisselende periodes van depressie (bv. somberheid, weinig energie, concentratieproblemen etc.) en manie. Tijdens manische periodes iemand juist heel veel energie en weinig remming. Mensen vertonen dan vaak risicovol of schadelijk gedrag. Het is een chronische aandoening die veel impact heeft op het leven van mensen die eraan lijden en de mensen om hen heen.

Onderzoek naar bipolaire stoornis

Voor het BINCO onderzoek naar bipolaire stoornis nodigen we nu gezonde controledeelnemers uit die qua leeftijd, geslacht en opleidingsniveau overeenkomen met één van de patiënten die al deelnemen aan de studie.

De onderzoekers van BINCO (van o.a. Leids Universitair Medisch Centrum) willen weten welke biologische, psychologische en neurologische factoren van invloed zijn op het ziektebeloop. Om hierachter te komen vergelijken ze mensen mét en zonder bipolaire stoornis.

Bekijk ook deze mooie films

Benieuwd naar andere films over psychische en psychiatrische aandoeningen? Tot en met 31 oktober staat Cinetree in het teken van de psyche. Bekijk daar nu ook:

  • Paterson, een poëtische film met Adam Driver over de schoonheid van de simpele dingen
  • animatiefilm Mind My Mind over een autistische jongen die verliefd wordt
  • Blue Jasmine met Cate Blanchett in de hoofdrol