Yolande Pijnenburg is vanaf vandaag hoogleraar 'Dementie op Jonge Leeftijd'. Samen met haar collega Roelant zoekt ze via Hersenonderzoek.nl mensen die willen deelnemen aan hun onderzoek naar veranderingen in spraak bij dementie.

Van harte gefeliciteerd, Yolande! We hopen jou en je collega’s de komende jaren te helpen met het vinden van oplossingen voor dementie op jonge leeftijd.

Kletsen voor de wetenschap

Yolande en Roelant van Alzheimercentrum Amsterdam zijn op zoek naar gezonde mensen die een praatje willen maken. Een praatje? Ja! Door in kaart te brengen hoe gezonde mensen praten, kunnen ze analyseren hoe dat verschilt met mensen die dementie ontwikkelen. Dat helpt om betere zorg te kunnen bieden.

Problemen met spraak bij dementie

Sommige vormen van dementie veroorzaken voornamelijk problemen met taal en spraak. Mensen met zulke dementie (Primair Progressieve Afasie, kortweg PPA) kunnen moeilijk op gangbare woorden komen, of hebben juist moeite met het maken van zinnen.

De hersenschade bij mensen met PPA is anders dan die bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Mensen met PPA hebben minder geheugenklachten en hebben een volledig begrip van de wereld om ons heen.

PPA is een progressieve ziekte; het wordt steeds erger. In eerste instantie zal een toehoorder nauwelijks iets opmerken aan de taal en spraak van iemand met PPA, maar hoe meer de ziekte vordert, hoe moeilijker het wordt om een normaal gesprek te voeren.

Hoe verloopt deze vorm van dementie bij Nederlandse patiënten?

De onderzoekers van het TaPPA onderzoek brengen nu voor het eerst in kaart hoe het ziekteproces precies verloopt bij Nederlandstalige patiënten. Ze gaan na of ze patronen kunnen ontdekken die het verdere verloop van de ziekte kunnen voorspellen.

Therapie is waarschijnlijk het meest effectief in het eerste stadium van de ziekte. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk een diagnose te kunnen stellen. Maar juist in een vroeg stadium valt de ziekte niet zo op, omdat de symptomen dan vaak lijken op die van normale veroudering.

Als we beter begrijpen wat er verandert in het taalgebruik bij mensen met PPA, kunnen we misschien ook effectiever bepalen wanneer taalgebruik afwijkt van de norm. Bovendien kunnen we dan op een eenvoudigere manier het verloop van de ziekte meten.

Gezonde deelnemers gaan 1,5 uur op bezoek om te kletsen

Voor dit onderzoek gaan deelnemers één keer op bezoek bij de onderzoekers in Amsterdam, locatie VUmc. Tijdens dit bezoek voert de deelnemer gesprek over alledaagse onderwerpen met de onderzoekers. De onderzoekers nemen op wat de deelnemer zegt, zodat ze dit later kunnen analyseren. Ook nemen ze een aantal eenvoudige tests af om de vaardigheden van de hersenen te meten. De afspraak duurt 1,5 uur.

Interesse in deelname?
Sta je al ingeschreven en heb je een profiel? Dan nodigt Hersenonderzoek.nl je uit als blijkt dat je profiel matcht met dat wat de wetenschappers zoeken. 

Sta je nog niet ingeschreven? Schrijf je dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. Je ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor je in aanmerking komt, op basis van je profiel. Je kunt per onderzoek beslissen of je je aanmeldt.