Kun je met sporten je hersenfunctie verbeteren? Die vraag beantwoorden onderzoekers Anne en Annebet in hun studie ExCersion.
Door de coronacrisis is er veel veranderd in hun werk als onderzoekers. In het ExCersion onderzoek bestuderen ze of sporten kan helpen om je hersenfunctie te verbeteren.
Vanuit huis vertellen Anne en Annebet hoe zij en de deelnemers van hun onderzoek omgaan met die veranderingen.
Hee Anne en Annebet, hoe is het met jullie?
Anne: We werken inmiddels al een aantal weken thuis. We missen vooral elkaar en onze collega’s.
Annebet: Ja, dat heb ik ook! Videobellen is toch wel heel anders dan elkaar kunnen spreken met een kopje koffie erbij en elkaar weer echt even te kunnen zien.
En hoe gaat het nu met jullie onderzoek ExCersion?
Annebet: Daarin is echt een hele hoop veranderd, maar gelukkig niet alles. In ExCersion onderzoeken we of mensen hun hersenfuncties kunnen verbeteren door te sporten. De hersenfunctie brengen we in deze studie onder andere in kaart met een MRI scan van de hersenen. Daarnaast doen we neuropsychologisch onderzoek, waarin we onder andere het geheugen en de aandacht meten.
Anne: We doen dat specifiek bij mensen met risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Daarbij kun je denken aan mensen die roken, mensen met een hoge bloeddruk en mensen die diabetes hebben.
Voor de Coronacrisis gingen we vaak langs bij onze deelnemers om te kijken hoe het met hen ging. Dat kan nu helaas niet doorgaan.
Annebet: We hebben onze deelnemers gevraagd om zoveel mogelijk door te gaan met hun sportprogramma. De begeleiding doen we nu zo veel mogelijk via beeldbellen.
Anne: Wat een voordeel is, is dat de mensen die al gestart waren met het onderzoek gewoon door kunnen gaan. Zij kunnen hun bewegingsprogramma verder volgen, zonder veranderingen. Het jammere is dat we nu geen nieuwe mensen kunnen includeren en we willen natuurlijk zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen! Dus we hopen dat we dat gauw weer kunnen gaan doen.
Annebet: We hopen inderdaad dat we snel weer mogen starten met het includeren van nieuwe mensen, zodat we voldoende deelnemers in de studie hebben om op termijn betrouwbare uitspraken te kunnen doen over de vraag of sporten echt helpt.
Hoe ervaren de deelnemers dat?
Anne: We sturen onze deelnemers geregeld een update via de e-mail en begeleiden we ze telefonisch. Ze trainen nu thuis op hun hometrainer door. Hoewel ze ook in isolatie zitten, lijkt het wel goed te gaan met het voortzetten van het programma.
Annebet: Inderdaad. Dat is heel fijn om te merken! We zijn uiteraard telefonisch gewoon bereikbaar. Voor vragen over hun hometrainer en het programma, maar ook om even gezellig bij te kletsen.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Anne: De komende weken gaan we door zoals we nu bezig zijn. Maar achter de schermen zijn we ook al bezig met het inrichten van de 1,5 meter samenleving binnen ons onderzoek. Hoe gaat dat er uit zien? En hoe kunnen we dat het beste aanpakken? Daar zijn we veel mee bezig.
Annebet: Klopt. En de tijd die we nu onverwachts over hebben, steken we in het analyseren van de data die we al hebben. We hopen natuurlijk dat we daar in de toekomst mooie resultaten van de studie ExCersion aan toe kunnen voegen.
Meer over het ExCersion onderzoek
Lees hier meer over het onderzoek van Annebet en Anne. Normaal gesproken nodigen we eens in de zoveel weken een groep mensen met het geschikte profiel uit met de vraag of zij willen deelnemen aan het ExCersion onderzoek. Momenteel staat dat even stil.
Zodra Annebet en Anne het seintje geven dat ze weer nieuwe mensen kunnen benaderen voor hun onderzoek, zullen we dat weer opstarten.