Deze week belde Nelleke (65) met onderzoeker Marieke over de studie ‘Bloeddruk en Hersengezondheid’ om af te stemmen of ze deel kan nemen. In dit korte interview lees je hoe dat ging.
Nelleke (65) uit Maastricht is uitgenodigd voor het onderzoek ‘Bloeddruk en Hersengezondheid’ en heeft zich aangemeld. In een serie korte interviews deelt ze haar ervaring. Dit is deel 2. Lees hier deel 1.
Je hebt gebeld met onderzoeker Marieke, hoe ging dat?
Nelleke: “Klopt! Vrij snel na mijn aanmelding kreeg ik een mail van Marieke en hebben we een afspraak ingepland om te bellen. Vanochtend hebben we elkaar gesproken. We hebben eerst de vragen doorgenomen die ik had over het onderzoek. Daarna heeft zij mij vragen gesteld waarmee ze kon bepalen of ik mee kan doen.
Hoe zijn je vragen over het onderzoek beantwoord?
“Heel zorgvuldig! Ik had een aantal vragen over de MRI scanner, want dat vind ik toch wel spannend. Op een of andere manier heb ik de irreële angst dat ik er niet meer uit kan. Dat mensen vergeten dat ik er in lig en ik mezelf niet kan loswurmen, haha.
Marieke heeft me uitgelegd hoe de MRI precies in zijn werk gaat. Ik had me namelijk voorgesteld dat ik met mijn voeten eerst in de buis zou kunnen, zodat mijn hoofd meer bij de uitgang ligt. Ik snap nu dat dat helaas niet kan en dat ik vanaf mijn hoofd tot ongeveer mijn middel in de buis ga.
Ze heeft me na ons telefoontje extra filmpjes toegestuurd. [Zie hier een voorbeeld van de 7 Tesla MRI. Marieke gebruikt een vergelijkbaar model in haar onderzoek red.] Daaruit kon ik goed opmaken wat er gaat gebeuren. Bovendien hebben ze een simulatiebuis. Dus ik kan op de dag van de afspraak eerst in de simulatie MRI, voordat ik in de echte ga. Ik denk dat ik daar wel gebruik van wil maken.
Ik had trouwens verkeerd begrepen hoe lang de MRI duurt. Ik dacht 40 minuten, maar het blijkt ongeveer 1,5 uur te zijn. Daar kwam ik gelukkig achter doordat Marieke de studie nog even toelichtte.”
En hoe ging het met de vragenlijst?
“Nou, ik verbaasde me vooral over wat je allemaal kunt hebben! Een hele lijst aan aandoeningen! Ik kon op bijna alles ‘nee, die aandoening heb ik niet’ antwoorden, dus het ziet er naar uit dat ik kan deelnemen.
Ze heeft ook gevraagd naar contra-indicaties voor de MRI scanner; daar kun je niet zomaar in als je metaal in je lichaam hebt. Wat ik interessant vond is dat permanente make-up en tattoos ook contra-indicaties zijn, omdat daar metaal in zit. Nooit geweten!
We gaan nog wel één ding uitzoeken. Ik heb als kind een ooroperatie gehad. Toen heb ik een maand in het ziekenhuis gelegen. Ik weet zelf niet of daarbij iets is gebeurd met metaal. Marieke gaat nog navragen bij collega’s of dat een mogelijkheid is. Als dat allemaal ok is, kan ik dus deelnemen.”
Wat zijn nu je overwegingen over deelnemen?
“Ik heb besloten dat ik het wel wil doen. Als die ooroperatie niet in de weg zit, gaan we wat mij betreft de afspraak inplannen. Hoewel ik vooral de MRI spannend vind, vind ik het wel een interessant en belangrijk onderzoek. En bij dit onderzoek is de MRI juist een belangrijk onderdeel voor het verzamelen van de data, dus ik heb besloten dat ik wil doorzetten.
Ik bedacht daarnaast ook ‘Stel je voor dat je ooit een MRI nodig hebt, omdat er iets aan de hand is met je eigen gezondheid…, dan weet ik in ieder geval wat ik ongeveer kan verwachten.’
Terwijl ik dit vertel, bedenk ik dat ik ben vergeten te vragen of er een pauze kan zijn. Ik vind 1,5 uur best lang en het idee dat ik tussendoor kan aangeven dat ik even pauze wil, zou me wel helpen. Dat ga ik nog even naar Marieke mailen.”
Zijn er nog andere dingen die je wil vertellen over je ervaring tot nu toe?
“Al met al vind ik het spannend, maar ik vind het wel goed dat ik dit doe. Ik heb ooit aan een ander onderzoek van de universiteit mee gedaan, maar dit is de eerste keer dat ik iets in mijn lichaam krijg; die contrastvloeistof voor de MRI. Ze gaan daarvoor eerst bloedprikken om te zien hoe je nieren functioneren. Als dat niet goed is, beginnen ze ook niet aan de contrastvloeistof. Dat voelt voor mij eigenlijk alleen maar als een gezondheidscheck, dus dat vind ik wel fijn. Ondanks de spanning heb ik vertrouwen in de kundigheid van de onderzoekers en voelt het heel veilig.”
Het onderzoek Bloeddruk en Hersengezondheid wordt uitgevoerd door onderzoeker Marieke van Maastricht Universitair Medisch Centrum. Lees hier terug hoe en waarom Nelleke zich aanmeldde voor dit onderzoek.
We spreken Nelleke weer als duidelijk is of ze inderdaad mee kan doen. Zo ja, dan volgen we haar tijdens haar bezoek aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum en haar deelname aan het onderzoek.