Depressie is een hersenziekte die veel voorkomt. Eén op de vier Nederlanders krijgt er in zijn of haar leven mee te maken. Depressie heeft grote gevolgen voor de persoon zelf, maar ook voor de betrokken familie.

Het begrijpen van de ontwikkeling van depressie is belangrijk. Daarom onderzoekt prof. dr. Brenda Penninx van Amsterdam UMC met haar team hoe depressie verloopt. Dit doen zij in het Europese RADAR-CNS project, waarbij zij kijken of draagbare apparaten kunnen helpen bij het voorspellen van onder andere depressie. “Hersenonderzoek.nl heeft ons erg geholpen om mensen met een depressie te vinden voor dit onderzoek”, aldus Penninx.

Prof. dr. Brenda Penninx
© Eleberth Pot

De onderzoekers volgden in dit project ruim 650 mensen met een depressie. Hen werd gevraagd af en toe een vragenlijst in te vullen en testjes te doen via de telefoon. Ook droegen deze mensen een Fitbit. Hiermee ontvangen de onderzoekers informatie over bijvoorbeeld de sociale en fysieke activiteit van de deelnemer. Ook het slaappatroon kan via de Fitbit worden gemeten.

De onderzoekers zijn nog bezig met het bekijken van de gegevens, maar tot nu toe lijkt het erop dat lichaamsbeweging en genoeg slapen belangrijk zijn voor de mentale gezondheid. Ook zien de onderzoekers dat een groot deel van de deelnemers voor langere tijd last heeft van depressieve gevoelens, maar dat deze gevoelens niet erger werden tijdens de COVID-pandemie.

Ander onderzoek naar depressie

Naast dit onderzoek, is Penninx ook bezig met een ander onderzoek,  met de naam PRISM2. Hierin onderzoekt zij met haar team sociaal gedrag tijdens ziekten zoals depressie, alzheimer en schizofrenie. De onderzoekers kijken wat het effect is van sociale terugtrekking en hoe dat gemeten kan worden in de hersenen. Als iemand zich sociaal terugtrekt, betekent dit dat hij of zij  minder omgaat met mensen dan voorheen. Op dit moment zijn de onderzoekers nog druk bezig met dit onderzoek, dus de resultaten zullen zij op een later moment delen.

Penninx vertelt dat ze als onderzoeker erg blij is met de hulp van Hersenonderzoek.nl bij de uitvoering van haar onderzoek: “Het is fantastisch dat veel Nederlanders zich hebben ingeschreven bij hersenonderzoek, zodat wij snel en makkelijk mensen kunnen vinden die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan ons onderzoek”.