Uit onderzoek blijkt dat voetballers vaker dementie krijgen. Wat is de oorzaak van deze klachten in geheugen en gedrag? In de NEwTON studie bestuderen de onderzoekers de effecten van herhaaldelijk hoofd-hersenletsel in de sport. Wij spraken hierover met Suzie Kamps, neuropsycholoog en PhD-student bij Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC.
Voor deze studie volgen Kamps en haar collega’s een groep sporters en voormalig militairen die klappen op hun hoofd hebben gehad en nu problemen ervaren in het geheugen of het gedrag. Naast deze groep zien zij ook een controlegroep die geen klappen op hun hoofd hebben gehad. Via Hersenonderzoek.nl hebben de onderzoekers ook een vragenlijst uitgestuurd. Hierbij kijken zij naar de verschillen in cognitieve en mentale eigenschappen van voetballers tegenover mensen die geen contactsport hebben gedaan.
Kamps: “Er is de laatste jaren steeds meer onderzoek geweest naar dit onderwerp, alleen is voetbal hierin nog onderbelicht. Dit is waarom wij dit in de studies meenemen, omdat we nog niet zo goed weten wat er bij hersenletsel in de sport ervoor zorgt dat mensen een grotere kans hebben op dementie”.
De werving van deelnemers voor de onderzoeken liep deels via Hersenonderzoek.nl. De onderzoekers zochten in totaal 200 deelnemers en hebben dit doel ruimschoots behaald. Voor de andere studie zijn zij bezig met het zoeken naar de laatste deelnemers. “Het is erg snel gegaan en daar zijn wij heel erg blij mee. Eigenlijk zijn beide studies die via Hersenonderzoek.nl liepen nu bijna afgerond”, aldus Kamps. Na de afronding starten de onderzoekers met het analyseren van de gegevens en gaan zij kijken naar de verschillen tussen de groepen. Hiermee hopen zij een beter beeld te krijgen van de reden waarom sporters met herhaaldelijk hoofd-hersenletsel een grotere kans hebben op dementie.
Lowlands
NEwTON en Hersenonderzoek.nl werken deze zomer op nog een manier samen. Zij mogen namelijk in augustus aan Lowlands Science deelnemen: het muziekfestival Lowlands, waarbij op een deel van het terrein wetenschappelijk onderzoek wordt gepresenteerd. Kamps: “Op Lowlands Science gaan wij een studie doen genaamd ‘Operation Headbang’. Hierbij kijken wij naar de effecten van een gesimuleerde hersenschudding”. De deelnemers krijgen hiervoor een bril op waarmee het lijkt alsof zij een hersenschudding ervaren. De onderzoekers kijken dan wat de acute effecten kunnen zijn van deze hersenschudding op het denkvermogen en de motoriek. “Wij verwachten een grote groep jonge mensen te zien op Lowlands. Deze groep is normaal gesproken moeilijk te bereiken”, zegt Kamps. Op deze manier hopen we het register van Hersenonderzoek.nl uit te kunnen breiden met een jongere populatie. Deze mensen kunnen dan benaderd worden voor deelname aan onderzoek na het festival.
Meer weten? Lees dit artikel van The New Scientist.
Vragen over de NEwTON studie? Stuur een e-mail naar de onderzoekers.