Psychische klachten zoals ernstige somberheid, vermoeidheid, angst en slaapproblemen kunnen duiden op een depressie. Je kunt niet meer genieten en bij sommigen zijn er zelfs gedachten aan de dood. In Nederland maakt elk jaar ongeveer 4 tot 5% van de bevolking een lichtere of zwaardere depressie door. Dit zijn ongeveer 800.000 Nederlanders. En over een heel leven krijgt 30% van de bevolking een depressie, bijna 5 miljoen Nederlanders.

Psychiater Christiaan Vinkers van Amsterdam UMC is één van de onderzoekers in Nederland die onderzoek doen naar nieuwe methoden om depressie te behandelen. En dat is hard nodig, want “de gevolgen van een depressie kunnen iemands leven vergallen”, aldus Vinkers.

Bestaande behandelingen

Op dit moment zijn er verschillende effectieve behandelingen mogelijk bij een diagnose depressie: psychotherapie, farmacotherapie (medicijnen zoals antidepressiva), hersenstimulatie en leefstijlinterventies, zoals lichaamsbeweging. Deze behandelmethoden vullen elkaar aan en kunnen dus in combinatie ingezet worden, waarbij rekening wordt gehouden met de aanleg van de patiënt voor een zo goed mogelijke ‘behandeling op maat’. Daarbij is de ernst van de symptomen van grote invloed op de keuze van de behandelmethoden. Ondanks deze bestaande methoden blijft onderzoek nodig om nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden

Vinkers: “Door het doen van onderzoek proberen we behandelingen te ontdekken die beter bij iemand passen, bij de ‘soort depressie’ die iemand ervaart. Met een persoonlijke behandeling hopen we uiteindelijk de depressie sneller te verlichten of te verhelpen.”

Twee onderzoeken waar Vinkers deel van uitmaakt, kijken bijvoorbeeld naar de invloed van een jeugdtrauma op het ontstaan en verloop van een depressie. Bij het RESET-onderzoek gebeurt dit met een medicijn die het stresssysteem in de hersenen lijkt terug te zetten, bij het REACT-onderzoek wordt ook gekeken naar hersenscans, vragenlijsten en geheugentaken. “Hierbij kijken we naar hoe stressgevoelig je bent als je jeugdtrauma hebt meegemaakt en somber bent”, aldus Vinkers.

Onderzoekers in gesprek Een ander Nederlands onderzoek, het inflaMED-onderzoek, concentreert zich op mensen met een ‘immuno-metabole depressie’ waarbij vermoeidheid, zware armen of benen, veel eetlust, slaperigheid centraal staan. Bij deze mensen wordt onderzocht of een onstekingsremmer de klachten kan verminderen. Daarnaast zijn er vernieuwende onderzoeken naar nieuwe medicijnen, het inzetten van bestaande medicijnen die voor een andere aandoening gebruikt worden, of een nieuwe vorm van hersenstimulatie.

Help mee aan onderzoek naar depressie

Voor een groot deel van onderzoek naar depressie zijn deelnemers nodig. Mensen met een jeugdtrauma of stemmings- en angstklachten, maar ook mensen zonder psychische klachten. Door mee te doen aan onderzoek helpt u onderzoekers nieuwe oplossingen te vinden voor de behandeling van klachten rond depressie. En dit kan voor veel mensen van grote betekenis zijn.

Meer informatie en aanmelden

Kent u iemand met een jeugdtrauma of stemmings- en angstklachten? En wilt u onderzoekers helpen een oplossing te vinden voor deze of andere klachten? Meld u dan aan bij Hersenonderzoek.nl. Kijk voor meer informatie over onderzoek naar depressie op deze webpagina.

 


 

Over Christiaan Vinkers

Foto Christiaan Vinkers, fotocredit: Bij Daan
Christiaan Vinkers
© Bij Daan

Christiaan Vinkers (1980) is psychiater en hoogleraar Stress en veerkracht bij Amsterdam UMC. Hij is lid van de Raad Medische Wetenschappen van de KNAW.