Alleen met onderzoek kunnen we depressie stoppen. Help mee.

Ik doe mee

Dit doen we om oplossingen te vinden voor depressie

Met onderzoek vinden we oplossingen voor depressie

Bijna 1 op de 5 mensen maakt in zijn of haar volwassen leven een depressie mee. Honderden onderzoekers uit heel Nederland zoeken naar oplossingen voor deze hersenziekte.

Sommigen focussen zich op het voorkomen van depressie. Anderen op het vinden van betere behandelingen. Weer anderen bestuderen de biologische oorzaak.

Deelnemers aan hun studies zijn daarbij onmisbaar: mensen met depressieve klachten én gezonde controledeelnemers.

Help depressie te stoppen

Doe mee aan onderzoek.

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoek dat past bij jouw profiel
  • Kies per onderzoek of je wilt deelnemen
Somber persoon in gedachten

Wat is depressie?

Als je langere tijd last hebt van somberheid, lusteloosheid en steeds minder kunt genieten van dingen die je voorheen plezier gaven, ervaar je mogelijk depressieve klachten. Depressie is een hersenziekte die zijn uitwerking heeft op je stemming en gevoelens.

Een depressie kan ervoor zorgen dat je je ontzettend eenzaam voelt. Anderen kunnen aan de buitenkant niet zien met welke donkere gedachten je rondloopt. Het kan je hopeloos maken en ervoor zorgen dat je je erg onbegrepen voelt.

1 op de 5 mensen krijgt hiermee te maken. Daarom is onderzoek nodig.

Koppel leunt op elkaar

Wij versnellen onderzoek

Veel hersenonderzoek loopt vertraging op, omdat onderzoekers niet snel genoeg de juiste deelnemers kunnen vinden voor hun studie. Een landelijk, online platform verhelpt dat. Wij matchen mensen die willen helpen met wetenschappelijk onderzoek aan onderzoeken.

Iedereen die 18 jaar of ouder is en wil bijdragen, kan zich inschrijven. Op basis van je profiel nodigen we je vrijblijvend uit voor onderzoeken. Per onderzoek kun je beslissen of je je wilt aanmelden.

Ik schrijf me in

Waarom werkt behandeling van depressie soms keer op keer niet?

Bij ongeveer één op de drie mensen slaat een therapie voor depressie niet aan. Het is dus niet ongebruikelijk dat je twee of meerdere medicijnen en behandelingen probeert om je depressieve klachten te lijf te gaan.

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Depressie

Tekenen dat je resistent bent voor behandeling tegen depressie

Herken je dat? Dat je al één of twee medicijnen of therapieën hebt geprobeerd die verlichting moeten bieden, maar dat het bij jou niet aanslaat?

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Gefrustreerde vrouw

Dit kun je doen als behandeling tegen depressie bij jou geen effect heeft

Als je behandeling of medicijn tegen depressie niet werkt, kan dat een hopeloos gevoel geven. We vroegen twee onderzoekers van Universiteit Maastricht, die onderzoek doen naar het fenomeen behandeling resistente depressie, wat je dan kunt doen.

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Psychedelica als medicijn tegen depressie en PTSS

Waarom schrijven steeds meer psychiaters psychedelica voor? In dit video-college legt prof. dr. Jan Ramaekers uit wat de voor en nadelen zijn van psychedelische middelen als medicijn Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Professor Jan Ramaekers van Universiteit Maastricht geeft college bij Universiteit van Nederland

Psychedelica als mogelijk medicijn tegen depressie

Universiteit Maastricht doet onderzoek naar de inzet van psychedelica als medicijn tegen depressie.

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Man loopt met depressieve gevoelens door mistig veld
Dame werkt op laptop

Wij matchen mensen aan onderzoek

Hersenonderzoekers uit heel Nederland kunnen bij ons een aanvraag indienen. Daarbij geven ze aan hoe zij hersenziekten willen verhelpen en naar welke mensen ze op zoek zijn. Als hun studie wordt goedgekeurd door de wetenschapscommissie, nodigen wij mensen uit die binnen het profiel passen dat de onderzoeker zoekt.

Bijvoorbeeld mensen die bij hun inschrijving hebben aangegeven dat ze last hebben (gehad) van depressie, in een bepaalde leeftijdsgroep, die op reisafstand van de onderzoekslokatie wonen. Of mensen met dezelfde eigenschappen, maar zonder depressieve klachten. Zij kunnen mogelijk meehelpen als controledeelnemer.

Wij sturen geschikte mensen een uitnodiging per e-mail. Soms stellen we een aantal aanvullende vragen, om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor deelname.

Als je een uitnodiging ontvangt, kun je op je persoonlijke pagina informatie lezen over het onderzoek en je aan- of afmelden. Als je je aanmeldt, zorgen wij dat de onderzoeker contact met je opneemt.

Ik schrijf me in

Deze onderzoeken focussen op depressie

Mensen die eenmaal een depressieve episode hebben gehad, kunnen sneller een nieuwe depressie krijgen. Bovendien lijkt het erop dat bij iedere volgende depressie de kans op een nieuwe depressie verder toeneemt. Het SMARD onderzoek gaat na of we met behulp van apps kunnen herkennen of iemand dreigt terug te vallen in een depressie en of ze deze kans kunnen verkleinen met behulp van een hersentraining.

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Behandelingsresistente depressie

Onderzoekers van Universiteit Maastricht zijn op zoek naar mensen die al twee of meer behandelingen tegen depressie hebben geprobeerd, zonder resultaat.

Ze willen nagaan of een specifieke psychedelische stof kan worden ingezet als antidepressivum.

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Man loopt met depressieve gevoelens door mistig veld

URIS-MDD

URIS-MDD onderzoekt de biologische processen die meespelen bij het ontstaan van depressie, in de diepergelegen hersendelen.

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Depressieve klachten

RTOC

Minder kunnen genieten van plezierige bezigheden is een belangrijk symptoom van veel psychiatrische stoornissen, waaronder depressie en schrizofrenie. RTOC onderzoekt of we met hulp van computertaken en EEG motivatieklachten kunnen meten en beïnvloeden.

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Deelnemer doet mee aan depressie-onderzoek op computer

RADAR-CNS

RADAR-CNS wil bepalen of we depressie en terugval op afstand kunnen meten en voorspellen met wearables zoals een fitbit, op basis gegevens over sociale activiteit en slaap.

Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Onderzpoek naar depressie met Fitbit

Schrijf je in

Alleen met genoeg deelnemers kunnen we goed onderzoek doen naar depressie en andere hersenziekten. Daarvoor zijn zowel mensen met een diagnose, als gezonde deelnemers nodig. Help mee!

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.