Doe mee aan onderzoek. Samen vinden we oplossingen voor hersenziekten.

Ik doe mee

Deze drie factoren beïnvloeden je kans op dementie

Dit kun je zelf doen

Je hersenen fit houden is tot nu toe de beste remedie tegen dementie. En hoewel je dementie niet met 100% zekerheid kunt voorkomen, kun je wel je kans erop verkleinen.

Maar hoe houd je je brein fit? En wat gebeurt er in de hersenen als je dat doet? Hier lees je welke tips wetenschappers nu geven en hoe je kunt meedoen aan onderzoek.

 

Onderzoek naar dementie

Meld je net als 42.738 anderen aan

  • Meedoen is geheel vrijblijvend
  • Blijf op de hoogte van onderzoek
  • Beslis per onderzoek of je mee wil doen

Deze drie factoren helpen je

  • Goede nachtrust
  • Voldoende beweging
  • Sociale contacten

Goede nachtrust

Een nacht heerlijk slapen kan wonderen doen, niet? Je bent fitter, scherper en hebt meer energie.

Slechte nachtrust verstoort belangrijke processen in je hersenen, waardoor ze sneller verouderen. En dat zorgt dat je vatbaarder wordt voor ziektes zoals dementie. Kwalitatief goede slaap is essentieel voor je hersengezondheid.

We slapen meestal wel lang genoeg,
maar niet goed genoeg

Dr. Jurgen Claassen,
betrokken bij FINGER-NL vanuit Radboudumc

Sociale contacten

Een babbeltje in de winkel, een goed gesprek of even zwaaien naar een bekende: het houdt je hersenen fit.

Je zou het misschien niet denken, maar sociale contacten zijn een krachtige voedingstof voor je brein. Ze helpen bij het aanleggen van nieuwe connecties tussen hersencellen en het versterken van bestaande verbindingen. In de geheugengebieden van je hersenen ontstaan er zelfs nieuwe hersencellen.

Lees meer

Mensen met weinig sociale banden
hebben meer kans op dementie.

Dr. Kay Deckers,
vanuit Universiteit Maastricht betrokken bij het FINGER-NL leefstijlonderzoek

Deze onderzoeken vind je waarschijnlijk interessant:

FINGER-NL – In dit onderzoek gaat een grote groep Nederlanders (60-79 jaar) twee jaar lang aan de slag met hun leefstijl om hun hersengezondheid te verbeteren. Steeds meer onderzoek laat namelijk zien dat een gezonde leefstijl een positief effect kan hebben op het denkvermogen. Denk daarbij aan het geheugen, iets nieuws leren en je kunnen concentreren.

Interesse in deelnemen? Klik op de afbeelding ➜

Navigeren kun je leren

Waarom verdwaalt de ene persoon om de haverklap en lijkt de andere een wandelend compas? En hoe kunnen we die kennis inzetten voor mensen met geheugenproblemen? Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Kaart om te navigeren

Slaap en trauma

Waarom ontwikkelt de ene persoon na een traumatische gebeurtenis wel PTSS en de ander niet? En welke rol vervult slaap hierin? Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Slapende vrouw

CAFE-studie

We weten dat de stapeling van het amyloïd-bèta eiwit leidt tot beschadiging van de bloedvaten in de hersenen (ook wel cerebrale amyloïd angiopathie, CAA, genoemd), wat kan leiden tot geheugenklachten. Nu kunnen we CAA alleen met zekerheid vaststellen als mensen zijn overleden.

Om eerder te kunnen ingrijpen willen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen methodes ontwikkelen waarmee we de eiwitstapeling al gedurende het leven kunnen aantonen.

BeHapp

Sociale terugtrekking komt vaker voor bij mensen die de ziekte van Alzheimer ontwikkelen. Kunnen we dit goed in mkaart brengen met behulp van een app op je telefoon, zodat snel je de juiste hulp krijgt? Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Bewegen, niet vergeten

Hoe kun je mensen in beweging brengen met als doel om ouderen fit en actief te houden? Helpt de COACH methode daarbij? Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Wandelen in het bos

SMARD

Kunnen we met behulp van apps herkennen of iemand terugvalt in een depressie? En kunnen we die kans verkleinen met behulp van hersentraining? Meer weten? Klik op de afbeelding ➜

Man met depressieve klachten gebruikt app voor training van de hersenen

Beweeg minimaal 20 minuten per dag om te voorkomen dat je hersenen indutten.
En liefst veel meer!

Prof. dr. Erik Scherder,
ambassadeur van FINGER-NL leefstijlonderzoek

Voldoende beweging

Bewegen zorgt niet alleen voor een energieker en fitter lijf. Het stimuleert ook de aanmaak van nieuwe hersencellen. Bovendien versterkt een goede bloedcirculatie de gezondheid van je hart en vaten. Óók de vaten in je hersenen. Hiermee verklein je je kans op het ontwikkelen van dementie, depressies en beroertes.

Je hoeft niet per se naar het bos; een blokje om in de buurt draagt ook al bij. Probeer minimaal 20 minuutjes achter elkaar te bewegen. Dan heeft het goede effecten op je hersenen. De stappenteller op je telefoon kan je helpen om in beweging te komen en te blijven.

Lees meer

Wil je aan de slag met je leefstijl?

Dan is het FINGER-NL onderzoek misschien iets voor jou. Dit onderzoek gaat na wat de effecten zijn van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen.

De onderzoekers zijn nog op zoek naar deelnemers: mensen tussen de 60 en 79 jaar die minimaal drie risicofactoren hebben voor cognitieve achteruitgang. Denk daarbij aan een hoge bloeddruk, eerstegraads familieleden met dementie, weinig beweging, een ongezond eetpatroon, hart- en vaatziekten et cetera.

Meer over FINGER-NL

Doe mee aan onderzoek naar hersengezondheid

Schrijf je in help mee om oplossingen te vinden voor dementie, depressie en andere hersenziekten.

Het formulier wordt verzonden. Het verwerken van deze inschrijving kan tot een minuut duren. We vragen hiervoor uw geduld.

We respecteren uw privacy. De informatie die u met ons deelt, wordt vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in ons privacy statement.