In het SCIENCe onderzoek volgen onderzoekers van Alzheimercentrum Amsterdam mensen met subjectieve geheugenklachten: mensen die geheugenklachten ervaren, maar bij wie geen aantoonbare afwijkingen gevonden worden bij neuropsychologische en/of beeldvormend onderzoeken.

Uit onderzoek weten we dat hersenveranderingen die de ziekte van Alzheimer veroorzaken geleidelijk ontstaan, vanaf 15 tot 20 jaar vóórdat er symptomen zijn. Dit betekent dat de vroegste veranderingen van alzheimer ook bij gezonde mensen al aanwezig kunnen zijn. Het is nog niet duidelijk of en hoe deze allereerste hersenveranderingen latere geheugenachteruitgang voorspellen.

In dit onderzoek worden die allereerste veranderingen in de hersenen opgespoord, door bijvoorbeeld te kijken naar veranderingen op hersenfoto’s. Ook kijken de onderzoekers naar aangeboren eigenschappen, leefstijlkenmerken en het geheugen.

Meer over SCIENCe

Video-update van onderzoeksverpleegkundige Mardou in coronatijd.

Speuren naar veranderingen in de hersenen – artikel van onderzoeksverpleegkundige Mardou over haar werk bij SCIENCe.

Interesse in deelname?
Dit onderzoek is inmiddels afgerond. De onderzoekers hebben voldoende deelnemers gevonden.

Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt ons team u voor andere onderzoeken uit, als blijkt dat u voor een studie in aanmerking komt. (Soms zijn er meer geschikte mensen dan de onderzoekers nodig hebben en nodigen we een selectie uit. Stuur gerust een e-mail als u interesse heeft in een ander specifiek onderzoek. Dan kunnen wij nagaan of u daarvoor in aanmerking komt en toevoegen aan de selectie.)

Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.