Navigatie- en oriëntatieproblemen komen vaak voor als een gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. De klachten die mensen ervaren kunnen erg verschillen. Sommige mensen hebben problemen met het leren van nieuwe routes. Anderen hebben moeite met navigeren in omgevingen waar zij voorheen bekend mee waren. Over het algemeen verdwalen mensen met navigatieproblemen vaker, of kost het vinden van de weg meer moeite.

Effecten van revalidatie training

Hoewel navigatieproblemen veel voorkomen, is er vooralsnog geen standaard behandeling. De Universiteit Leiden heeft een eerste revalidatie training ontwikkeld die zich richt op het behandelen van deze navigatie problemen. De revalidatie training is vormgegeven als een computerspel waarmee men thuis achter de computer kan oefenen. Tijdens de training voeren mensen navigatie oefeningen uit in een virtuele omgeving. In de studie Wayfinder bepalen de onderzoekers van Universiteit Leiden de de effecten van de navigatie revalidatie training.

Vervolgonderzoek

Deze studie is een vervolgstudie van ‘Navigeren kun je leren‘. Inmiddels zijn daarvan de eerste resultaten al bekend. Lees hier het artikel waarin de hoofdonderzoeker Dr. Ineke van der Ham die resultaten toelicht.

Bekijk de video van Universiteit Leiden over navigatieproblemen en het onderzoek naar de behandeling: