Navigatie- en oriëntatieproblemen komen vaak voor als een gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. De klachten die mensen ervaren kunnen erg verschillen. Sommige mensen hebben problemen met het leren van nieuwe routes. Anderen hebben moeite met navigeren in omgevingen waar zij voorheen bekend mee waren. Over het algemeen verdwalen mensen met navigatieproblemen vaker, of kost het vinden van de weg meer moeite.

Effecten van revalidatie training

Hoewel navigatieproblemen veel voorkomen, is er vooralsnog geen standaard behandeling. De Universiteit Leiden heeft een eerste revalidatie training ontwikkeld die zich richt op het behandelen van deze navigatie problemen. De revalidatie training is vormgegeven als een computerspel waarmee men thuis achter de computer kan oefenen. Tijdens de training voeren mensen navigatie oefeningen uit in een virtuele omgeving. In de studie Wayfinder bepalen de onderzoekers van Universiteit Leiden de de effecten van de navigatie revalidatie training.

Bekijk deze Engelstalige video van Universiteit Leiden over navigatieproblemen en het onderzoek naar de behandeling:

Vervolgonderzoek

Deze studie is een vervolgonderzoek van ‘Navigeren kun je leren‘. Eind 2018 deelde hoofdonderzoeker dr. Ineke van der Ham de eerste resultaten. Inmiddels zijn ook de definitieve resultaten van deze onderzoeken bekend. Lees in dit interview  uit 2020 Ineke’s terugblik op alle resultaten, de vervolgonderzoeken en de nieuwe behandelmethode.

Interesse in deelname?

Dit onderzoek is inmiddels afgerond. De onderzoekers hebben voldoende deelnemers gevonden.

Staat u al ingeschreven en heeft u een profiel? Dan nodigt ons team u voor andere onderzoeken uit, als blijkt dat u voor een studie in aanmerking komt. (Soms zijn er meer geschikte mensen dan de onderzoekers nodig hebben en nodigen we een selectie uit. Stuur gerust een e-mail als u interesse heeft in een ander specifiek onderzoek. Dan kunnen wij nagaan of u daarvoor in aanmerking komt en toevoegen aan de selectie.)

Staat u nog niet ingeschreven? Schrijf u dan in en maak vrijblijvend een profiel aan. U ontvangt dan per e-mail uitnodigingen voor onderzoeken waarvoor u in aanmerking komt, op basis van uw profiel. U kunt per onderzoek beslissen of u zich aanmeldt.