Hersenmarkt

Op de hersenmarkt maakt u kennis met onderzoekers die de juiste deelnemers vinden voor hun studie via Hersenonderzoek.nl.

Misschien heeft u al deelgenomen aan één of meer van die onderzoeken! U kunt met hen in gesprek over hun onderzoek. Bij een aantal onderzoekers kunt u deelnemen aan korte testjes. U kunt langslopen bij verschillende tafels en komt grofweg onderstaade onderwerpen tegen.

Onderstaand programma wordt tot en met 11 mei telkens bijgewerkt. Mogelijk vinden hier nog wijzigingen in plaats. 

 

    • Slaap

      Heeft u wel eens last van een onrustige nacht? Of ligt u uren wakker voordat de slaap volgt? Maak een korte test bij de onderzoekers van Slapeloosheid en Stemming en ontdek of u mogelijk last heeft van slapeloosheid. Ga in gesprek over slapeloosheid en kom erachter met welk onderzoek ze op dit moment bezig zijn.

 

    • Muziek

      Ontmoet de onderzoekers van Muziek in uw leven en Metaforen in beweging. Zij onderzoeken team hoe we muziek kunnen inzetten in de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld bij revalidatie. U kunt deelnemen aan een kort demonstratie onderzoek op uw smartphone. U kunt daarbij oordopjes lenen van de onderzoekers of uw eigen oordopjes gebruiken.

    • Geheugen

      Ontmoet de onderzoekers van: Denken en Doen en SCIENCe.

      Maak een korte test over uw geheugen

      Een achteruitgang in het geheugen is het meest bekende symptoom van de ziekte van Alzheimer. Soms maken mensen zich zorgen omdat ze zelf geheugenklachten hebben, maar lang niet altijd wordt uit tests duidelijk dat het geheugen ook inderdaad verslechtert. Dit noemen we subjectieve klachten.

      De onderzoekers van SCIENCe bestuderen mensen met subjectieve klachten. Ze volgen hen meerdere jaren en gaan na wat er gebeurt met de klachten van deze mensen. Ontwikkelen ze de ziekte van Alzheimer of een andere aandoening? Of blijven ze gezond? Wat zijn de verschillen en wat de overeenkomsten?

      Op de hersenmarkt kunt u bij de onderzoekers van SCIENCe een korte vragenlijst invullen die in kaart brengt hoe u uw geheugen ervaart. De onderzoekers leggen u graag uit wat de uitslag betekent en wat zij daar als onderzoekers mee doen. Daarnaast kunt u met hen in gesprek over de technieken en testen die ze gebruiken binnen het SCIENCe onderzoek: waarom juist die testen en technieken en hoe werken ze?

      Doe mee aan vervolgonderzoek van ‘Denken en Doen’

      Heeft u deelgenomen aan Denken en Doen? Ga dan vooral even langs bij de onderzoekers. U kunt hen helpen bij een vervolgonderzoek. Ze zijn namelijk benieuwd wat de beste manier is om in de toekomst de uitslag van de online test aan mensen terug te koppelen. Uw mening is daarbij belangrijk. Daarnaast kunt u ook in gesprek over de opzet van het onderzoek, de online test en de vragenlijst over het dagelijks functioneren waar u – en mogelijk ook uw naaste – aan hebben deelgenomen.

 

    • Bloedonderzoek

      Als u wilt, kunt u tijdens het Hersenfestival bijdragen aan onze biobank. Een biobank verzamelt lichaamsmateriaal van mensen voor wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld bloed en speeksel. Daarmee helpen we onderzoeken zoals die van prof. ir. Charlotte Teunissen. Zij ontwikkelt een bloedtest voor de ziekte van Alzheimer. Heeft u interesse in deelname? Lees dan alvast de informatiebrief door en de informatie over mee doen.

 

    • Contact met de dokter

      Ga in gesprek met de onderzoeker van ABIDE Delphi en Communiceren van risico op dementie. Deze twee studies vallen onder het onderzoeksproject ABIDE dat nagaat hoe we het bezoek aan een geheugenpoli kunnen verbeteren. De onderzoeker toont graag wat zij precies onderzoekt en waarom. Ook licht ze de eerste resultaten van ABIDE Delphi toe. Stel haar al uw vragen over contact tussen de dokter en patiënten van een geheugenpoli.

 

    • Sociaal gedrag en depressie

      Bent u geïnteresseerd in de psyche en psychiatrie? Onderzoek naar sociale terugtrekking, depressie en de biologische achtergrond daarvan komen ook aan bod op de hersenmarkt. Onderzoekers van GGZ inGeest en Alzheimercentrum Amsterdam lichten hun onderzoeken RADAR-CNS, BeHapp, MOTAR, PRISM en URIS-MDD toe.

      Ontdek hoe zij nieuwe technologieën inzetten om meer kennis te krijgen over gedrag, leefstijl en fysiologie. Probeer bijvoorbeeld de apps uit waarmee ze sociale interactie meten, neem een kijkje in het soort vragenlijsten die ze gebruiken, duik samen in de data die ze verzamelen, bekijk de resultaten of laat uw bloeddruk en hartslag meten.

 

    • Parkinson

      Als je de diagnose Parkinson krijgt, is de kans groot dat je denkvermogen op den duur achteruit gaat. De onderzoeker van COGTIPS vertelt graag hoe hij onderzoekt of we dat tegen kunnen gaan of vertragen met behulp van een online training. Lees alvast dit artikel over het onderzoek, dat we begin 2018 schreven en ontdek hoe ver de onderzoekers nu zijn.

 

    • Dwangstoornis

      Over obsessieve-compulsieve stoornis, ook wel OCD of dwangstoornis genoemd, wordt steeds meer bekend. De symptomen van OCD zien er wereldwijd ongeveer hetzelfde uit. Denk aan obsessies (dwanggedachten) en compulsies (dwanghandelingen). De manier waarop OCD zich uit, verschilt vaak wel tussen mensen. Bijvoorbeeld qua inhoud of vorm van gedachten en handelingen, en de leeftijd waarop mensen er voor het eerst last van krijgen.

      Onderzoekers van het OCD-hersenonderzoek werken mee aan een wereldwijde studie naar OCD waarbij ze zo veel mogelijk informatie willen delen. Niet alleen om beter te begrijpen hoe OCD in de hersenen werkt, maar ook om de sociaal-culturele factoren die meespelen in kaart te kunnen brengen. Neem op de hersenmarkt een kijkje in de vragenlijst die de onderzoeker gebruikt om te bepalen of iemand last heeft van dwanggedachten. U zult merken dat u veel van die gedachten zult herkennen en soms zelf ook kunt hebben!

 

    • Navigeren en verdwalen

      Kaart om te navigerenZo’n 650.000 mensen hebben last van niet aangeboren hersenletsel (NAH). Bijvoorbeeld door een TIA of een flinke hersenschudding. Sommige mensen ervaren daardoor ook moeite met het vinden van de weg. Dr. Ineke van der Ham beantwoordt 3 vragen over dat onderwerp op het Hersenfestival.

      Op de hersenmarkt kunt u haar collega’s ontmoeten die mee werken aan de studies Navigeren kun je leren en Wayfinder. Bijna 2.000 mensen die ingeschreven staan bij Hersenonderzoek.nl hebben deelgenomen aan de online test van Navigeren kun je leren. Met de kennis die de onderzoekers opdeden, hebben ze een nieuwe behandelingsmethode ontwikkeld, die ze nu testen in de studie Wayfinder.